NAALDEN VAN STEEN

In de stad waar ik woon staat een opvallende, metershoge obelisk. Hij prijkt er sinds een kleine eeuw, straalt art deco uit en is een eerbetoon aan de Leuvense slachtoffers van barbaarse misdaden aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Ik woon in Leuven en mijn obelisk staat op het Martelarenplein, voor het station. Het fenomeen obelisk is een slordige vierduizendvijfhonderd jaar oud. NAALDEN VAN STEEN

De obelisk op het Leuvense Martelarenplein, een onderdeel van het herinneringsmonument voor de slachtoffers van de brand van Leuven (eind augustus 1914). Foto: Ad Meskens

Acht jaar later dan het Leuvense exemplaar verrijst er in de tweede stad waar ik erg graag vertoef, Rome, óók een nieuwe obelisk, die óók art deco ademt. Déze stenen naald uit 1932 pronkt er tot meerdere eer en glorie van de man die hem laat oprichten: Benito Mussolini. ‘Mussolini dux’, zeggen de grote letters op het carraramarmer van de obelisk, ‘Leider Mussolini’. Vijf jaar later zal diezelfde Mussolini doen wat zijn grote voorbeeld, Augustus, hem had voorgedaan, als allereerste: hij laat in 1937 een obeliskachtig monument overbrengen, in zijn geval uit Italiës pas veroverde kolonie Ethiopië. Het wordt uiteindelijk opgericht bij het Circo Massimo, in centrum Rome. Mussolini’s Ethiopische monoliet is goed voor 160 ton en een hoogte van 24 meter. In wat nu Ethiopië is, bloeide aan het begin van onze tijdrekening het koninkrijk Aksum, waar koningen dergelijke reusachtige steles lieten oprichten. De Afrikaanse obelisk van Mussolini staat sinds 2008 opnieuw in Ethiopië. Het is de allereerste obelisk in de geschiedenis die is teruggekeerd naar de plek waarvoor hij is gemaakt. Een indrukwekkend geval van restitutie.

U weet uiteraard dat obelisken oorspronkelijk Egyptische monumenten zijn. De eerste exemplaren werden dus zowat 4500 jaar geleden opgericht, tot meerdere eer en glorie van de goddelijke farao’s, maar de meeste nog bestaande Egyptische obelisken zijn een dikke duizend jaar jonger. De farao’s Hatsjepsoet en Toetmosis zijn bekende obeliskenbouwers. Ik doceer nog even voort: obelisken maakten in Egypte deel uit van grotere complexen, bijvoorbeeld tempels, ze hebben een vierkante basis en ze lopen uit in een spits, een soort piramidetje. En: obelisken zijn monolieten. Ze bestaan dus uit één blok steen, meestal is dat in het oude Egypte graniet. Tot zover uw miniles obeliskologie.

Ik had het eerder in deze reeks blogs al eens over een succesvol Romeins exportproduct tot op vandaag: de triomfboog. Je vindt die in onze tijd overal ter wereld. De antieke triomfboog is een voorbeeld van globalisering. Wel, ik vermoed sterk dat de obelisk een nog veel succesvoller Oudegyptisch globaal exportproduct is. Er staan werkelijk overal in de wereld wereld obelisken, in allerlei formaten en in allerlei materialen.

obelisk Mussolini Dux
Geallieerde ontmoeting in juli 1944 bij de obelisk die ‘Mussolini dux’ in 1932 liet oprichten. Hij staat bij het huidige Foro Italico in Rome.

Je zou kunnen zeggen dat Augustus aan de basis ligt van dat succes. Want hij liet, zoals ik al aangaf, als eerste ooit obelisken uit Egypte exporteren. Het waren er onder zijn bewind minstens vijf. Egypte was toen pas een onderdeel van het imperium Romanum geworden. Door zo’n reusachtig ding te laten overbrengen toonde je als Romeinse keizer tot wat je in staat was. Tegen het midden van de 4de eeuw stonden er in Rome zowat vijftig kleine en grote Egyptische obelisken. Ook in Constantinopel vond je er in de late oudheid. En de Romeinen maakten zelf nieuwe obelisken.

Ik sla voor het gemak zo’n eeuw of vijftien over en beland in de 19de eeuw. Want dan, pas dan, duikt het fenomeen weer op: het verplaatsen van the real thing, in de gedaante van stokoude Egyptische obelisken. Dat was 1500 jaar lang niet meer gebeurd. Zo komt er dat er vandaag de dag, behalve in Rome en in Constantinopel, ook in Parijs, Londen en New York een gigantische Oudegyptische obelisk staat.

De meeste obelisken die je tegenwoordig in alle continenten ziet, zijn van behoorlijk recente datum. Ze staan vooral op pleinen en ook op begraafplaatsen, en hun formaat gaat van klein tot reusachtig groot. Ze verheerlijken hun oprichters of staten, herinneren aan belangrijke gebeurtenissen of dienen als herdenkingsmonument van slachtoffers, zoals mijn Leuvense obelisk. Een bijzondere betekenis kregen twee obelisken in 1993 en ook in 2005: toen werden respectievelijk de Parijse obelisk op de Place de la Concorde en het exemplaar in Buenos Aires uit 1936 in een condoom gehuld, naar aanleiding van Wereld-Aidsdag. Want ja, zo’n fier opgerichte obelisk wekt natuurlijk ook al eeuwenlang welbepaalde andere connotaties. Om dat te bedenken hadden we Sigmund Freud niet nodig.

Trigger voor deze blog: de viering van wereldkampioen voetbal Argentinië bij de obelisk in Buenos Aires. De prominente aanwezigheid van de Leuvense obelisk. De lectuur van het boek ‘Obelisk. A history’ uit 2009.

Je hebt een idee dat in deze reeks blogs past? Mail het naar Patrick De Rynck.

Meer over de oudheid in jouw leven? Check www.hic-nunc.be

Reacties

  1. Begin paragraaf 5 :
    Ik sla voor het gemak zo’n eeuw of vijftien over en beland_ (niet: belandt) in de 19de eeuw.
    Met vriendelijke groeten,
    Raymond Liekens

    • Beste Raymond,
      Groot gelijk, natuurlijk. Ik sla mij voor het hoofd.
      Ik zal het nooidt meer doen ;-)!
      We laten het corrigeren.
      Vriendelijke groet,
      PDR

  2. Ik wil op diezelfde zin terugkomen, maar dan inhoudelijk. Nog in 1586 werd in Rome de befaamde obelisk naar het Sint-Pietersplein gezeuld en daar, niet zonder enige moeite, opgericht. Men had er 800 man en 140 paarden voor nodig! Bekend is het ogenblik waarop een zeekapitein in het publiek, hoewel spreken op dat moment met de dood zou worden bestraft, uitriep: “Acqua alle fine!” (water op de touwen). Als zeeman realiseerde hij zich dat de droge touwen door spanning en wrijving op het punt stonden te knappen, waardoor de obelisk in gruzelementen zou vallen. De man werd gearresteerd, maar in plaats van de gevreesde straf gaf de paus hem tal van privileges, waaronder een riant pensioen! Vandaar “het verplaatsen was 1500 jaar lang niet meer gebeurd…”?

    • Beste Guido,
      Natuurlijk werden in Rome in de middeleeuwen en ook later nog obelisken versleept en verhuisd en vielen ze wel eens in gruzelementen. Het boek ‘Obelisk. A history’ gaat daar uitgebreid op in. Maar wat ik bedoelde: uit Egypte zijn er na de oudheid eeuwenlang geen (grote) obelisken meer verplaatst naar andere delen van de wereld. Als ik tenminste datzelfde boek mag geloven. Napoleon koesterde plannen in die richting, maar het is hem niet gelukt.
      Vriendelijke groet,
      PDR

      • Beste Patrick,

        Ik begrijp het: het ging dus eigenlijk over de export uit Egypte. En inderdaad, menige obelisk ligt nog her en der op de zeebodem…!

        met vriendelijke groeten
        Guido

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *